Miten koulukiusaajat saadaan kuriin?

Tämän kysymyksen eteen olen joutunut kerran jos toisenkin.
Aihe on "lähellä" sydäntäni, sillä olen itsekkin ollut koulukiusattu.
Pitkät punaiset hiukset, ylipaino ja silmälasit olivat riittävä peruste kiusaamiselle.

Muistan muutamia kertoja, jolloin kysyin ala-asteella muilta luokkamme tytöiltä, pääsisinkö mukaan leikkiin. Vastaus: "Pääset mutta sitten kaikki muut lähtevät leikistä pois."

En käsittele tässä sen enempää omaa kiusaamistani mutta viime vuosina olen joutunut elämään nämä hetket uudelleen omien lasten kohdalla. Äitinä on aivan hirveää kuunnella miten oma lapsi mieluummin menee "mielisairaalaan jotta saa olla rauhassa kuin menee kouluun jossa jokainen kiusaa."

Kirjoitin viime syksynä kirjeen lehteen, jossa sitä ei kuitenkaan julkaistu. Laitanpa siis tähän blogiin katkelman tuosta kirjeestä:

* * * 
"ADHD oireinen lapsi joutuu hyvin helposti koulukiusaamisen kohteeksi. ”Mä tiedän, miten toi vammanen saadaan helpoiten raivostumaan! Hei vammanen, mee takas sinne vammaiskouluun mistä tulitkin!” Tähän väliin haluan lisätä, että monia muitakin lapsia kiusataan, ei pelkästään ADHD oireista kärsiviä lapsia.

Kysynkin nyt teiltä hyvät vanhemmat, tällaiseen maailmaanko te haluatte lapsenne kasvattaa? Maailmaan, jossa ei sallita erilaisuutta, jossa toista ei arvosteta hänen kykyjensä mukaan vaan huomioidaan pelkästään virheet ja vajeet? Maailmaan, jossa jokaisen lapsen tulisi käyttäytyä samalla tavalla? Entäs jos kaikki lapset yritettäisiin lokeroida yhdenlaisiksi? Entäs jos tämä työ aiheuttaisikin sen, että lapsista kasvaisi välinpitämättömiä ja toisiaan haukkuvia aikuisia? Haluaisitko työskennellä työpaikalla, jossa esimies ei arvostaisi sinua edes senkään vertaa, että ottaisi sinuun katsekontaktin kun yrität jutella hänelle? Tai haluaisitko, että tehdessäsi yhden pienen virheen, pomosi tulisi ja huutaisi sinulle: ”Etkö sinä hiton vammainen osaa edes tuota asiaa tehdä oikein?!”

Minä en tuomitse koulukiusaajia enkä heidän vanhempiaan. Meistä jokainen kasvattaa lapsemme sen parhaan tiedon varassa mikä meillä kasvattamisesta on. Tuomitsen heidät, jotka näkevät että jotakuta kiusataan eivätkä tee asian eteen yhtään mitään. Tuomitsen heidät, jotka eivät ota vakavasti lapsen hätää ja auta lasta parhaalla mahdollisella tavalla – niin kiusattuja kuin kiusaajiakin. Sillä minun mielestäni koulukiusaaminen on oire lapsen pahasta olosta. Ei se ole huonoa kasvatusta. Lapsi on voinut nähdä jotain todella ahdistavaa televisiosta tai internetistä tai vaikka humalassa oleva ihminen on yrittänyt tulla juttelemaan lapselle. Ja se asia on jäänyt painamaan lapsen mieltä, pelottamaan ja kasvamaan liian isoksi pienelle kehittyvälle mielelle, jolloin lapsi ei itse osaa sitä enää käsitellä. Tällainen lapsi tarvitsee oman vanhemman korvaa, vanhemman aikaa kuunnella ja selvittää tilanne. Lapsi tarvitsee turvallisuutta. Lapsi tarvitsee tukea. Lapsi tarvitsee apua. Lapsi tarvitseevastuuntuntoisen ja välittävän aikuisen, oman vanhempansa.

Ja kyllä. Minun lapseni ovat kykeneviä kiusaamaan. Ja ovat aikoinaan kiusanneet. Mutta teen joka päivä (edelleen) töitä sen eteen, että he ennemminkin puolustaisivat kiusattuja kuin lähtisivät mukaan kiusaaminen.

Minä tiedän, että käyn taistelua tuulimyllyjä vastaan. Tiedän, että tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen saan oman osani sontaa niskaan. Mutta en välitä siitä. Minä uskallan seistä lasteni rinnalla, minä uskallan näyttää koko maailmalle miten paljon he minulle merkitsevät ja minä uskallan näyttää sen joka päivä uudelleen ja uudelleen.

”Ei ole olemassa yhtä tapaa olla täydellinen äiti mutta on olemassa miljoona tapaa olla hyvä äiti.”

”Have a big enough heart to love unconditionally, and a broad enough mind to embrace differences that make each of us unique.”

Me kaikki olemme ainutlaatuisia, erilaisia ja erityisiä ihmisiä. Hyväksytään toistemme erilaisuudet, vajaavaisuudet ja epätäydellisyydet. Rakennetaan yhdessä parempaa tulevaisuutta, jossa jokaisella olisi hyvä ja turvallinen olla.

Lisätietoja ADHD:sta löydät muun muassa ADHD-liiton sivuilta www.adhd-liitto.fi sekä www.adhd-tietoa.fi, ADHD jäsenyhdistyksistä ja ADHD vertaistukiryhmistä.

Koulukiusaamisesta löydät lisätietoa muun muassa www.koulukiusaaminen.com.

Lapset voivat halutessaan kääntyä myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton puoleen lasten ja nuorten puhelimen ja netin kautta http://www.mll.fi/nuorille/lnpn/

Tiia Konttinen
Kaksosten äiti, ADHD lapsen äiti, työssäkäyvä äiti, yksinhuoltajaäiti sekä ADHD vertaistukiryhmän vetäjä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top