7 askelta yksinkertaisempaan lapsiperheen arkeen

Monesti ihmiset ajattelevat, että heidän elämänsä kohtuuttomuus johtuu muista ihmisistä, olosuhteista tai kasvatuksesta. On totta että kasvatuksella on tietty merkitys siihen, miten elämää elämme mutta loppujen lopuksi, jos olet yli 18-vuotias, vastuu ja päätökset ja niistä johtuvat seuraukset ovat sinun itsesi tekemiä.

"Jos olet kaivanut itsesi kuoppaan, lopeta kaivaminen" 
-Robert Kiyoski

Ensin on selvitettävä mikä elämässäsi on haastavaa ja mihin haluat muutosta. On turha etsiä vastauksia ongelmiin, joita ei tiedosta. Tuntuuko, että päivässäsi ei ole riittävästi tunteja? Tuttu tunne. Entä onko kotisi kaaoksessa päivästä toiseen? Niin se on välillä minullakin. Lapset kiukuttelevat, riitelevät, kinuavat enemmän ja kalliimpia tavaroita? Jep, sama täällä.

Tässä vaiheessa on sanottava, että jokainen perhe on erilainen. Jokaisessa perheessä on eri määrä lapsia, on ydinperheitä, yksinhuoltajaperheita ja uusioperheitä. Antamani ohjeet eivät välttämättä toimi sellaisenaan jokaisessa perheessä ja jos sinusta tuntuu, että ohjeet ovat täysin järjettömiä tai haluat apua niiden soveltamiseen juuri teidän perheessä, ota yhteyttä.

1. Määrittele kaaos
Kirjoita paperille ylös kaikki ne asiat, jotka elämässäsi ovat kaaoksessa ja joihin haluat muutosta. Ei ole väliä tuleeko listaasi 5 vai 187 asiaa. Jutun pointti on se, että saat kaiken sen päästäsi pois kuormittamasta. Tuntuuko että ei ole aikaa tehdä tätä? Jokaisella on aikaa. Aika on vain järjestelykysymys. Ota jokaisena päivänä sen jälkeen kun lapset ovat menneet nukkumaan itsellesi 15 minuuttia. Mene johonkin huoneeseen jossa saat olla yksin, rauhassa, ilman puhelinta, telkkaria ja tietokonetta. Tuon 15 minuutin ajan, kirjoita asioita paperille. Kun teet tämän tehtävän joka päivä viikon aikana, olet käyttänyt kaaoksen määrittelyyn lähes kaksi tuntia. Kahdessa tunnissa ehtii tehdä aika paljon.

2. Määrittele miten haluaisit asioiden olevan
Sanotaan, että se lisääntyy mihin keskityt. Jos siis keskityt negatiivisiin asioihin elämässäsi, ne vain lisääntyvät ja kasaantuvat elämässäsi. Käännä negatiivisuus positiivisuudeksi. Kyllä hyviäkin asioita alkaa elämässäsi tapahtua. Itse olen pitänyt tätä ohjenuorana:
"Olet ajatustesi summa. Elämäsi ei ole sitä mitä näet nyt. Se on seurausta niistä asioista joita olet ajatellut menneisyydessä. Muuta ajatuksiasi ja tulevaisuutesi on valoisampi."
Käännä siis kaaos sellaiseksi miten haluat sen olevan. Esimerkki:

Kaaos:
Minulla ei ole koskaan aikaa istua rauhassa juomassa aamukahvia.

Toivetila:
Minulla on joka aamu 20 minuuttia aikaa juoda aamukahvini rauhassa ennen kuin lapset heräävät.

Minä olen aamuäreä ihminen. Tarvitsen 40 minuuttia omaa aikaa ennen kuin lapset heräävät. Jos lapset menevät 9 kouluun, kelloni soi tasan 7, keitän kahvit, otan kahvikupin ja istun sohvalle juomaan kahvini rauhassa. Klo 7.40 herätän lapset. Jos aamuherätys tuntuu kankealta (toisin sanoen kun lapset menevät 8 kouluun, herään itse jo 6), menen edellisenä iltana aikaisemmin nukkumaan. Puoli tuntiakin riittää.

Joku voisi tässä kohtaa sanoa, että ei halua mennä nukkumaan aikaisemmin, koska lempiohjelma tulee juuri silloin televisiosta. Kysymys kuuluukin nyt: Kumpi on sinulle tärkeämpää, lempiohjelma vai aamuaskareiden sujuminen? On kyse asioiden laittamisesta tärkeysjärjestykseen ja hetkellisesti omista aisoista joustaminen jotta niistä itselle tärkeistä hetkistä nauttiminen (ilman syyllisyyttä) on mahdollista myös tulevaisuudessa.

3. Perheen säännöt haltuun
Vuonna 2012 olin poikki. Olin väsynyt ainaiseen riitelyyn lasten kanssa. Tiesin, että jotain täytyi tehdä mutta en osannut määritellä, mitä minun pitäisi tehdä. Lähdin viettämään omaa viikonloppuani Kuopioon. 3 päivän aikana määrittelin meidän perheen säännöt. Kun tulin kotiin, kirjoitin säännöt puhtaaksi tietokoneella, tulostin ne ja liimailin niitä sinitarralla ympäri kotia. Tulos: puolen vuoden päästä pystyin ottamaan säännöt pois, ne oli tankattu niin tarkkaan lasten takaraivoon että lapset muistavat edelleen jos kysyin: "Miten ruokapöydässä käyttäydytään?"

Koska toinen lapsistani on ADHD, tein myös häntä varten erityisiä "sääntöjä" tai oikeammin toimintatapoja. Kirjoitin itselleni vihkoon miten käyttäydytään kaupassa, julkisilla paikoilla, kylässä, uimahallissa, kirjastossa jne. Kaikki mahdolliset paikat, jossa pojalleni oli tai olisi voinut tulla jumiutumisia, tein "käytössäännöt". Joka kerta kun olimme lähdössä esimerkiksi kauppaan, kävimme poikani kanssa läpi miten kaupassa käyttäydytään. Kun toistin tämän kerta toisensa jälkeen, hän pikkuhiljaa oppi kaupassa käynnin rutiinit.

Viekö tämä aikaa? Ehdottomasti. Onko se sen arvoista? Tekisin sen miljoon kertaa uudelleen. Vaikka tällaisen työn tekeminen kaiken muun keskellä tuntuu haastavalta, suosittelen silti lämpimästi sen tekemään. Pitkällä aikajänteellä säästät kaikkien hermoja.

4. Oma hyvinvointi on numero 1.
Olitpa sitten yksinhuoltaja tai suurperheen äiti/isä, sinulla on oikeus viettää omaa aikaa. Olen saanut haukut siitä, että vietän omaa aikaa ja "jätän lapset mummolaan kun itse lähden rilluttelemaan." Mutta jos olet kuten minä, vanhempi, sinä tuskin jaksat ensimmäisenä ryyppäämään lähteä kun saat viettää hetken omaa aikaa. Minulla kesti puoli vuotta ennenkuin edes jaksoin lähteä kotoa mihinkään kun oli minun oma viikonloppuni.

Oma aika on tärkeää. Jos isovanhemmat eivät asu lähellä tai kukaan kaveri ei pysty lapsia hoitamaan (isommat lapset menevät varmasti mielellään yökyläilemään kavereilleen), ota yhteyttä oman kuntasi sosiaalitoimistoon tai perheneuvolaan. Kysy mahdollisuutta tukiperheeseen, jotta saisit kerran kuussa hengähtää. Prosessi voi viedä aikaa mutta pyörät kannattaa laittaa pyörimään nyt, niin parhaimmillaan pääset nauttimaan hengähdystauoista muutaman kuukauden kuluttua. Jos naapurustossa on paljon lapsia, sopikaa vanhempien kanssa yökylärinki, jolloin jokaisella lapsella on mahdollisuus silloin lähteä kaverilleen yökylään. Meillä ainakin lapset odottavat sitä innoissaan.

Kun vietät/te omaa viikonloppua, nukkukaa ja tehkää sitä mistä nautitte. Älkää käyttäkö yhteistä aikaa asioiden hoitamiseen tai pahimmillaan riitelyyn. Jos tuntuu, että riidat puhkeavat silloin kun olisi mahdollisuus viettää kahdenkeskeistä aikaa, ottakaa aikaa vain itselle.

5. Tee pieniä asioita kerrallaan
On mahdotonta kääntää koko perheen elämää uuteen uskoon yhdessä päivässä. Siksi on hyvä olla itselleen armollinen ja tehdä pieniä asioita pikku hiljaa. Asiat ottavat aikaa juurtuakseen ja muuttuakseen toimintatavoiksi. Tämä on valitettavasti tuttua, olen sortunut tähän (liian) monta kertaa. Ja kun tulee olo että en pysty tekemään kaikkia muutoksia nyt, on vain helpompi luovuttaa. Mutta usko minua, luovuttaminen ei koskaan helpota elämää. Eikä silmien ummistaminen poista ongelmia. Olet tehnyt listan niistä asioita, jotka ovat kaaoksessa. Jaa tehtävät useammalle päivälle. Jos tuntuu että aikaa ei ole, tee kaksi tehtävää per päivä. Viikossa saat tehtyä 14 eri asiaa ja kuukaudessa jo 56 asiaa. Jos listallasi on 187 asiaa, olet hoitanut kaikki 3,5 kuukaudessa. Ole itsellesi armollinen, älä kuormita itseäsi liikaa.

6. Nauti elämän pienistä asioista.
Tiedän, tiedän. En olisi voinut kliseisempää lausetta tähän enää laittaa. Mutta lause on niin totta kuin olla voi. Milloin viimeksi pysähdyit auringonpaisteeseen ja vain nautit auringon lämmöstä ja valosta? Milloin viimeksi ostit itsellesi kukkia? Milloin viimeksi paistoit lettuja? Milloin viimeksi olet käynyt piknikillä?

Nauti matkasta, älä pelkästä päämäärästä

Elämä on matka iloineen ja suruineen. Emme koskaan tiedä miten monta vuotta saamme täällä tallustaa, joten on aika ottaa ilo irti kaikesta siitä mistä voimme. Älä kadehdi kenenkään "hyvää onnea" vaan ole onnellinen heidän puolestaan. Älä kanna kaunaa ketään kohtaan vaan luota siihen että karma palauttaa maan pinnalle ja paha saa aina palkkansa. Iloitse siitä hyvästä jota elämässäsi on ja muista että aina löytyy joku jolla ei ole sitäkään mitä sinulla on.

7. Huomioi muutokset
Kun mennään päivä kerrallaan ja tehdään pieniä muutoksia omaan ja perheen elämään, osa muutoksista saattaa jäädä huomaamatta. Yritä kuitenkin pitää silmällä milloin muutokset toteutuvat. Huomioi ne ja ole suunnattoman iloinen niistä. Sillä silloin tiedät että tehty työ kantaa hedelmää ja se kannustaa sinua jatkamaan muutoksen tiellä.

Aurinkoista loppuviikkoa kaikille. Jos kohdallesi osuu viikonloppuna lumisade, hae varastosta pulkka tai liukuri ja mene lastesi kanssa liukumäkeen. Jos taas kohdallesi osuu auringonpaiste, laita aurinkolasit silmille ja mene nauttimaan ihanasta keväisestä auringosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top