Otatko vastuuta omista päätöksistäsi?

Olipa ihanan raikas aamulenkki. Kävin katsomassa paikallisen pururadan, josko siellä pääsisi kävelemään ilman nastakenkiä. Oli hyvä, että nastat oli alla, sillä siellä täällä oli pitkiäkin jäisiä kohtia. Pari viikkoa auringon paistetta ja lämpöasteita niin nastat voi virallisesti tältä "talvelta" laittaa talviteloille =)



Lenkillä ollessani pohdiskelin päätöksiä, niiden seurauksia ja vastuun kantamista. Olen tässä lyhyen ajan sisällä törmännyt muutamaan kertaan samaan asiaan: Ihmiset tekevät mielellään päätöksiä mutta valittavat kun joutuvat kantamaan vastuun seurauksista.

Ensimmäinen esimerkki on eiliseltä lenkiltä. Kävelin jyrkkää rinnettä alas ja tien oikealla puolella oli junarata. Huomasin iäkkään pariskunnan kävelevän raiteilla. Kun tulin kohdalle, huusin heille, miten he uskaltavat kävellä raiteille. Nainen tokaisi minulle: "Miksei uskaltaisi?"

En ala moralisoimaan tätä sen enempää, sillä jokaisella on oikeus kävellä siellä missä haluaa. Mutta kuinka monta kertaa me sanomme omille lapsillemme: "Junaradalle ei saa koskaan mennä!" Kun sitten lapset näkevät, että aikuiset kävelevät junaradalla, miten he uskoisivat meitä vanhempia?

Sama ongelma minusta esiintyy liikennekäyttäytymisessä. Toiset yrittävät opettaa lapsiaan kunnioittamaan liikennesääntöjä, toiset olettavat, että lapset oppivat itsestään. Kun lapset sitten ovat meidän aikuisten kyydissä ja he näkevät kuinka ajamme ylinopeutta ja ohittelemme keltaisen viivan kohdalla, miten luulet heidän käyttäytyvän itse liikenteessä?

Näen nytkin päivittäin vaaratilanteita kun ala-aste ja yläaste ikäiset lapset ajavat tien yli polkupyörillä, ilman kypärää, ilman katsomista tuleeko autoja ja pahimmillaan yksi kavereista seisoo tarakalla.

Toinen esimerkki löytyy liike-elämästä. Kun yritykset joutuvat kiristämään kuluja, he tekevät päätöksiä joista asiakkaat eivät pidä. Kun asiakas sitten ottaa yhteyttä kyseiseen yritykseen ja yrittää antaa palautetta, tulilinjalla ovat asiakapalvelijat. Kun asiakaspalvelijat pyytävät esimiestä olemaan yhteydessä asiakkaaseen, esimies kieltäytyy ja laittaa yhteydenotot bumerangina takaisin asiakaspalvelijoille. Tässäpä reilu esimies.

Oletko koskaan miettinyt etukäteen, millaisia seurauksia omista päätöksistäsi on? Ei meistä kukaan pysty jokaista päätöstä miettimään, sillä teemme tuhansia päätöksiä joka päivä. Toivoisin sinun kuitenkin miettivän sitä, että jokaisella päätöksellä jonka teet, on seuraus. Vastuu sinun tekemistä päätöksistä on sinun. Samoin jälkiseuraamukset. Kun teet päätökset rehellisesti ja vilpittömästi, et joudu koskaan hankaluuksiin jälkiseuraamustesi kanssa. Olipa kyse sitten töistä, lasten kasvatuksesta tai parisuhteesta.

2 kommenttia:

  1. Onpa mahtavia tekstejä ja saa todella ajattemaan :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon kommentistasi! :)
    Tähän minä juuri pyrkinkin että ihmiset alkaisivat ajattelemaan ja pohtimaan omaa elämäänsä. Useasti vaivumme synkkyyteen ja unohdamme että meillä todella on mahdollisuus tehdä valintoja.
    Ei ole olemassa oikeita tai vääriä päätöksiä. On vain päätöksiä ja niiden seurauksia. Jos seuraus ei ole hyvä, sitten tietää että seuraavalla kerralla tekee toisenlaisen päätöksen :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top