Arvostanko itseäni?

Sain innostuksen kirjoittaa tästä aiheesta eräästä Facebook kommentista. Oikeastaan tämä on 1/2 teksti ja todellinen kommentin aihe on 2/2.

Olen useaan otteeseen pohtinut, mitä itsensä arvostaminen tarkoittaa. Jos minun pitäisi määritellä sana arvostaminen, se menisi kutakuinkin näin:

"Elää niiden arvojen mukaan, jotka itselle ovat tärkeitä."

Eli minulle itsensä arvostaminen tarkoittaa nimenomaan oman arvomaailman mukaan elämistä.

Millainen minun arvomaailmani sitten on?

Ne pilarit, jotka pitävät elämääni pystyssä, ovat:

Rehellisyys
Oikeudenmukaisuus
Tasa-arvoisuus

Näiden kolmen pilarin ympärille olen lisännyt monia muitakin arvoja mutta nämä ovat ne ydinarvot minulle.

Elämä on helppoa, jos pystyn tekemään päätöksiä jokapäiväisessä elämässä näiden arvojen mukaan. Mutta entäs jos eteen tulee päätös, jossa joudunkin miettimään "oikean" (= oman arvon) ja "väärän" (= oman arvonvastaisen) vaihtoehdon väliltä? Mitä silloin tapahtuu?

Kuinka usein me oikeasti luovumme omista arvoista sen perusteella, että pelkäämme päätöksestämme johtuvia seurauksia?

Esimerkiksi:

Ajattelet omassa työssäsi, että kun teet työsi extrahyvin, sinulla on mahdollisuus palkankorotukseen. Keskustelet esimiehesi kanssa asiasta ja hän sanoo, että on kanssasi samaa mieltä. Teet töitä 6 kk extrahyvin ja menet uudelleen esimiehesi luokse pyytämään sovittua palkankorotusta. Tällä kertaa esimies kuitenkin sanoo, ettei hänellä ole mahdollisuutta antaa palkankorotusta, koska kuluja täytyy muutenkin karsia ja todennäköisesti joku tiimistäsi joudutaan irtisanomaan.

Sinulla on käsissäsi tilanne, jossa olet luottanut rehellisyyteen ja nyt huomaat esimiehesi toimivan arvomaailmaasi vastaan.

Mitä teet?

A) irtisanoudut työstäsi, koska säännöt ovat mielivaltaisia ja ristiriidassa oman arvomaailmasi kanssa, etsit paremman työn, jossa sinua ja työtäsi arvostetaan

VAI

B) menet takaisin työsi ääreen, unohtaen arvosi ja sadattelet että pitikin tehdä hyvää työtä 6 kk ilman kiitosta ja toivot, että joku muu irtisanotaan sinun sijastasi?

Entäs jos kohtaat tämän saman tilanteen kerta toisensa jälkeen? Työssä, parisuhteessa, ystävyyssuhteissa, harrastuksissa? Joudut joka kerta punnitsemaan päätöksiäsi oman arvomaailmasi kautta. Ja pahimmillaan, joudut tekemään päätökset oman arvomaailmasi vastaisesti. Mitä luulet itsellesi tapahtuvan vuoden kuluttua? Entä 20 vuoden kuluttua?

Aihe on mielenkiintoinen ja saisin tästä kirjoitettua vielä vaikka kuinka paljon mutta jätän sinut pohtimaan tätä asiaa. Kerro minulle millaisia ajatuksia tämä kirjoitus sinussa herättää?

Palaan tähän aiheeseen myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top