Miten unelmat rahoitetaan?

Olen käsitellyt tätä aihetta pariinkin otteeseen ja ajattelin tällä kertaa kertoa miten meidän ison unelman kanssa tällä hetkellä menee - taloudellisesti.

Kävin 18.1.2015 ystäväni luona tekemässä aarrekartan/elämäntaulun, johon laitoin paljon kuvia New Yorkista. Niille, jotka eivät tiedä, olen haaveillut matkasta Yhdysvaltoihin 20 vuoden ajan.

Kun lapsetkin innostuivat ideasta, päätimme lähteä yhdessä matkaan.


Tämänhetkinen tilanne matkan suhteen on se, että minä en tiedä, milloin matka toteutuu. Toisin sanoen, en osaa päättää päivämäärää. Tyttäreni haluaisi lähteä heinäkuun loppupuolella, ennen koulun alkua mutta minun mielessäni näkyy kuva syksyisestä New Yorkista.

Yritin tammikuun lopulla varata matkaa mm. OK-Matkojen* kautta mutta joka kerta järjestelmä joko heitti minut ulos tai ei löytänyt vapaita paikkoja valituille päivämäärille. Siksipä annoin asian olla.

Tässä välissä unohdin matkan tyystin ja keskityin muihin asioihin. Kunnes jälleen toissa viikolla unelma pulpahti pintaan.

Tänään teimme suunnitelmia lauantaita varten. Meillä on tapana kerran kuussa tehdä jotain hauskaa yhdessä ja säästämme yhdessä siihen rahaa. Tässä kuussa meillä on käytettävissä huimat 105€ jonka kulutamme yhteiseen kivaan tekemiseen. Lapset sanoivat, että haluavat käyttää tuosta summasta vain puolet ja loput laittaa New Yorkin matkakassaamme. Silloin huomasin, että 10% matkabudjetista on saatu kokoon! Ei hassummin 40 päivässä - työttömältä kahden erityislapsen yksinhuoltajaäidiltä =)

Tapa, jolla rahaa kerään ja säästän, löytyy eKirjastani Elämänhallinta - Talouden Tasapaino. Tarve talouden hallintaa lähti 6 vuotta sitten siitä, että oma talous piti saada kuntoon - ja nopeasti.

En mielelläni istu koneen äärellä numeroita tuijottaen (vaikka numeroista tykkäänkin) ja siksi kehitin muutamia keinoja, joilla oman talouden suurimpiin syöppöihin pääsi nopeasti käsiksi ja keinoja siihen, miten nuo syöpöt saadaan kuriin.


Eihän se ollut hauskaa katsoa jälkikäteen**, millaisia ostoksia kaupasta tuli hankittua mutta totuutta on ensin katsottava silmiin ennen kuin voi tapojaan muuttaa. Puolessa vuodessa muutoksen näki selvästi ja vuodessa muutos oli todella huima. Sen lisäksi, että pienensin menojani, kasvatin myös tulojani.

Näitä oppeja oli kiva kertoa myös asiakkaille ja seurata läheltä heidän onnistumisiaan. Joskus sain kuulla asiakkailta, että "ei meillä ole mitään kuluja mistä vähentää" mutta en oikein uskonut sitä. Kun teimme yhdessä tulo- ja menoarviota, asiakkaatkin näkivät, että ehkä Veikkauksen sivuille ei tarvitse joka kuukausi 250€ laittaa tai vaatekaupoissakin voisi pitää kahden kuukauden tauon ja säästää 500€.

Muutokset syntyvät rutiinien muutoksista ja pienistä puroista kasvaa suuria virtoja. On myös muistettava, kuten unelmien toteuttamisessakin, on luovuttava jostain kivasta-pika-tuotteesta jotta saisi isomman elämyksen tulevaisuudessa.

Tätä yritän myös lapsilleni opettaa. Viimeksi tiistaina keskustelimme tyttäreni kanssa siitä, mihin rahoja oikeastaan kannattaa käyttää. Victoria's Secret Body Mistit kun ovat viimeisintä huutoa meilläkin. Sanoin, että jos säästämme rahaa ja vietämme 4 päivää New Yorkissa, hän tulee muistamaan matkan loppuikänsä. Mutta jos kysyn häneltä 5 vuoden kuluttua, minkä tuoksuisen Body Mistin hän osti helmikuussa 2015, hän tuskin osaa vastausta antaa.


Tämä asia nostaa selvästi tunteita pintaan ja huomaan tietyissä keskusteluissa, että on helppo lytätä jotain, mitä ei ole itse kokeillut.

Harmittaa, että ihmiset ajattelevat niin, mutta toisaalta, jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä ja vapaus tehdä päätöksiä mitä mihinkin kommentoi millaisilla lauseilla.

Mitä mieltä sinä olet, onko talouden tasapainon pitäminen helppoa vai vaikeaa? Ovatko sinun unelmasi sellaisia, joihin tarvitset rahaa vai saavutatko unelmasi ilman euron euroa? Voit kommentoida anonyymisti, mikäli haluat ottaa kantaa =)

** Kun tein päätöksen muuttaa omaa taloudellista tilannettani, tulostin verkkopankista 6 kk tiliotteet ja syynäsin ne viimeistä euroa myöten. Aikaa se vei viikonlopun verran mutta olen todella iloinen että tuon työn tein.

2 kommenttia:

  1. Heippa. Luulen, että itse tarvitsisin nyt suuresti apua ja tukea oman taloudenhallintaani. Pieleen mennyt ero avomiehestäni jätti minut täysin tyhjän päälle, kun entinen mieheni ei vieläkään ole maksanut osaani talokaupasta. Toivottavasti saan nuo rahat jossain vaiheessa tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä tilanne ei naurata. Elän kädestä suuhun. Joten kyllä, ehdottomasti olisin valmis tarkastelemaan omaa rahankäyttöäni ja parantamaan omia rahankäyttötaitojani. Mutta miten? Olisiko Sinulla siihen jotain hyvää vinkkiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan,
      ymmärrän niin täysin tilanteesi ja ehdottomasti haluan auttaa sinua! Heti ensi kättelyssä sanon, että sinun ei tarvitse kertoa minulle mitään henkilökohtaisesta taloudestasi vaan minä annan sinulle "tehtäviä" ja kerrot sitten millaisia tuloksia sait. Laittaisitko minulle sähköpostia osoitteella unelmaonnellisuudesta@gmail.com, niin pääsemme aloittamaan!

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top