Facebook manipuloi käyttäjiensä tunnetiloja

Olet varmasti törmännyt uutiseen, jossa kerrotaan Facebookin tehneen laajamittaisen tunnetutkimuksen nähdäkseen, miten uutiset vaikuttavat käyttäjien tunnetiloihin.

Tutkimus on saanut aikaa rajun vastaanoton. Ihmettelen suuresti miksi?

Facebook on tehnyt meille ihmisille suuren palveluksen. Tutkimuksessa kerrotaan, miten negatiivinen uutisvirta sai aikaan negatiivisia päivityksiä ihmisten seinillä kun taas positiivinen uutisvirta sai positiiviset päivitykset liikkeelle. Eikö ole mahtavaa, että vihdoin joku uskaltaa sanoa ääneen:

"Negatiiviset uutiset mediassa vaikuttavat meihin negatiivisesti. 
Lopettakaa siis negatiivisten uutisten katsominen!"

Olen itse kiinnittänyt tähän median tapaan myydä uutisia jo pitkän aikaa sitten huomiota. Sillä seurauksella, että itse en katso uutisia ollenkaan. Luen päivän lehdet pikaisesti otsikkotasolla päivän mittaan töissä ja siinä se. Tiedän suurin piirtein mitä maailmalla tapahtuu mutta en kyllästä itseäni negatiivisilla uutisilla yltäkylläiseksi asti.


Ymmärrän, että maailma on täynnä pahoja asioita ja tunnen suurta sympatiaa ja empatiaa niitä ihmisiä kohtaan, jotka joutuvat kokemaan huonoja asioita. Mutta toisaalta, en pysty vaikuttamaan muiden ihmisten elämäntilanteisiin sillä, että luen heidän kokemuksistaan ja kauhistelen heidän kohtaloitaan.

Tavallaan se, että päivittelemme ja kauhistelemme ihmisten kohtaloita saattaa heidät vielä huonompaan asemaan. "Kaikki on energiaa. Negatiivinen energia synnyttää negatiivista energiaa, positiivinen positiivista. Miksi siis haluaisin tuottaa muille ihmisille enemmän negatiivisia kokemuksia keskittymällä negatiivisiin asioihin?"

Olen itse kiinnittänyt omassa elämässäni huomiota siihen, miten joskus ammoisina aikoina saatoin puhua huonosta kokemuksesta monille ihmisille. Työkavereille, sukulaisilla ja ystäville. Velloin tuossa huonossa kokemuksessa päivästä ja viikosta toiseen. Mitä se minulle antoi? Masennusta, ahdistusta ja paniikkia. En päässyt siitä mitenkään eroon.


Kunnes eräänä päivänä päätin, että en kerrokaan huonoista kokemuksistani enää muille. Synkkä pilvi harteiltani katosi, asiat saivat oikeat mittasuhteet eivätkä ne oikeastaan enää tuntuneetkaan niin suurilta kuin mitä olin ajatellut.

On noidankehä kertoa huonoista kokemuksista monille ihmisille. Jokainen (kuuntelija) antaa sinulle (kertojalle) oman reaktionsa ja tunteensa tapahtuneesta. Kasvatat harteillesi moninkertaisen pakokauhun kun jokainen sysää päällesi omat negatiiviset tunteensa tapahtuneesta.

Tämäkin on yksi osa-alue irti päästämisestä. Uskallusta kohdata asiat ja tapahtumat yksin. Nähdä, että on riittävän vahva kohtaamaan elämän eri tapahtumat yksin ja ottamaan niistä vastuu. Elämä on sarja tapahtumia ja niistä johtuvia seurauksia. Omillä päätöksillään voi vaikuttaa siihen, onko seuraus positiivinen vai negatiivinen.

Itse olen valinnut positiivisuuden. Kun olen riittävän vahva, voin kertoa ihmisille tarkemmin asioista, joita elämässäni on tapahtunut ja silloin heidän reagtionsa ja tunteensa eivät enää vaikuta minuun. Ne kimpoavat minusta kuin suojakilvestä pois. Silloin tiedän, että olen vahva. Silloin tiedän, että tulipa eteeni mitä tahansa, selviydyn niistä joka kerta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top