Miten olla hyvä kuuntelija

Se vaatii aikaa, harjoitusta, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.
Hyvä kuunteleminen vaatii keskittymiskykyä (jota myös onneksi pystyy harjoittelemaan).

Millainen sitten on hyvä kuuntelija?
1. Hyvä kuuntelija ei koskaan vertaa itseään puhujaan, "Minulla on ollut paljon rankempaa kuin hänellä."
2. Hyvä kuuntelija ei mieti hänen omia kokemuksiaan puhuttavasta aiheesta.
3. Hyvä kuuntelija ei kilpaile sillä, kumpi on älykkäämpi keskustelun aikana  eikä yritä pönkittää omaa egoaan toisen kustannuksella.
4. Hyvä kuuntelija ei sano, että hän tietää kaikesta kaiken, eikä hänen sen vuoksi tarvitse kuunnella muita.
5. Hyvä kuuntelija on aina innokas oppimaan uusia asioita.
6. Hyvä kuuntelija ei yritä lukea toisen ihmisen ajatuksia tai tarkoitusperiä.
7. Hyvä kuuntelija ei naura puhujan kertomukselle eikä yritä vaihtaa puheenaihetta vaikka keskustelu olisi menossa vakavempaan suuntaan.
8. Hyvä kuuntelija ei mieti valmiiksi omaa vastausta ennen kuin on kuullut mistä puhuja oikeasti puhuu.

On myös tärkeää näyttää toiselle ihmiselle, että hänet on oikeasti kuultu.
Yksi hyvä keino on osoittaa samoja tunteita kuin puhuja. Jos puhuja näyttää surulliselta, on parempi lohduttaa kuin nauraa.

Kun kuuntelet toista ihmistä, kiinnitä huomiosi näihin asioihin:
Millaisia häiriötekijöitä ympärillänne on? Sanotaan, että ADHD lapsella on miljoona ja yksi ajatusta samanaikaisesti mielessään. Aikuisillakin on useita ajatuksia, tekemättömiä töitä, kauppalistoja sekä aikatauluja, joista tulisi pitää kiinni. Kun kuuntelet toista ihmistä, kaikki nämä häiriötekijät tulisi jättää ulkopuolelle. Pyydä puhujaa odottamaan hetki ja kirjoita ajatuksesi paperille. Sen jälkeen pystyt keskittymään häneen paremmin

Oletatko toisen ihmisen sanovan jotain tai oletatko hänen sanojensa takana olevan jokin piiloviesti? Rivien välistä lukeminen on pahinta mitä voit tehdä. Ihminen "lukee rivien välistä" aikaisempien kokemustensa ja tapahtumien johdosta. "Joka kerta kun puolisoni aloittaa lauseensa sanomalla koko nimeni, niskakarvani nousevat pystyyn ja alamme heti riidellä. Sillä tavalla äitinikin aina aloitti puhumaan minulle kun olin tehnyt jotain tuhmaa."

Milloin viimeksi esitit puhujalle tarkentavia kysymyksiä? Jos oletat puolisosi puhuvan piilomerkityksin, miksi et kysyisi häneltä mitä hän tarkoittaa. Kysymysten esittäminen eri tarkoita että et ymmärtäisi mistä toinen puhuu vaan sitä että todella kuuntelet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top