Empatia - avain positiiviseen vuorovaikutukseen

"Empatiaa tarvitaan eniten ihmisten välisessä viestinnässä mutta empatia ilman myötätuntoa on merkityksetöntä. Varas voi tuntea empatiaa sinua kohtaan mutta jos hänellä ei ole moraalia, hän voi käyttää empatiaa sinua vastaan."

Empatia on huomattavasti merkittävämpää sosiaalisissa suhteissa kuin psykologiassa. Empatian olemassaolo on merkki terveestä itsetunnosta, itsetuntemuksesta, itsearvostuksesta ja positiivisessa mielessä itserakkaudesta. Mikäli henkilöllä ei ole kykyä tuntea empatiaa, hänestä tulee epäsosiaalinen ja jopa psykopaattinen henkilö, jonka ainoa tehtävä on manipuloida ja väärinkäyttää muita ihmisiä.

Asiat, jotka kehittävät empatiaa ovat entisajan ydin- ja suurperhe, naapurusto, kylä, kirkko ja uskomusjärjestelmä. Nykyään nämä tiiviit yhteisöt ovat katoava luonnonvara jonka tilalle on tullut yksinoloa, vapaata kasvatusta ja laitoshoitoa. Nämä puolestaan kasvattavat ihmisten narisistista käyttäytymistä oman edun tavoittelua, suvaitsemattomuuta ja väkivaltaa, jota tämän päivän populaarikultturi vain lisää videopelien, elokuvien ja uutisten maailmankuvan kautta.

* * * * * * 
Yllä oleva teksti on katkelma englannin kielisestä artikkelista, jonka löysin tässä jokin aika sitten. Artikkelissa korostetaan yhtä ainoaa asiaa, joka osoittaa ihmisen kykyä empaattisuuteen toisen ihmisen kanssa olevassa vuorovaikutussuhteessa: kuuntelemisen taitoa.

On tärkeää kuunnella ja kuulla oikeasti mitä toinen puhuu. Ja on tärkeää näyttää toiselle, että hänet on kuultu. Tämä tärkeä taito osoittaa yhden muodon empaattisuudesta.

Mutta yksin empaattisuus ei tuo maailmanrauhaa. Vaan teot, joita ihmiset tekevät kun he ovat empaattisia. Kuten nämä upeat ihmiset:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top