Miten tunnistaa omat "huonot" käyttäytymismallit?

Pää tuntuu edelleen olevan kuin Haminan kaupunki mutta eiköhän se tästä pikkuhiljaa ala selkiytymään. Viime viikon aikana meillä oli mahdollisuus keskustella lastenpsykiatrin kanssa ADHD:sta. Hän kertoi, että ADHD altistavia tekijöitä ovat 80% perinnöllisyys ja 20% varhainen vuorovaikutus aikuisten sekä ympäristön kanssa.

Yksi osa-alue tässä oireyhtymässä on impulsiivisuus. Toisin sanoen ihminen/lapsi tekee jotain ilman että hän miettii asiaa alusta loppuun asti. Aloin miettimään omaa lapsuuttani ja aikuisuuttani. Yritin löytää jotain yhtäläisyyksiä näiden kahden välillä. Ja löysinkin.

Lapsena tällaiset impulsiiviset hetket kohdistuivat enemmän kavereihin (saatoin ottaa toisen pipon ja heittää sen puuhun, tai kerran laivalla koppasin kaverin lompakon ja melkein heitin sen mereen, tai vetäisin tuolin kaverin alta kun hän oli istumassa siihen).

Aikuisena nämä impulssit ovat siirtyneet ruokaan. Samalla kiinnitin huomiota siihen, että ADHD oireisilla nimenomaan impulsiivisuus aiheuttaa addiktioita. Riippuvuus voi olla melkein mitä tahansa, rahankäyttö, parisuhde, ruoka, kahvi, tupakka, seksi...

Tässä kohtaa lamppu syttyi ensimmäisen kerran. Impulsiivisuus = riippuvuus = ruoka/karkit = ylensyöminen = painonnousu.

Voisiko tässä olla oikeasti jotain perää??

Asiaa täytyy tutkia enemmän. Aiheeseen liittyen, löysin Suomalaisesta Kirjakaupasta Lee Jampolskyn kirjan "Vapaudu riippuvuudesta", joka käsittelee aihetta mutta toisesta näkökulmasta. Olen lukenut kirjaa jo muutamia kymmeniä sivuja, mutta täytyy myöntää että hänenkin ajatukset ovat kyllä lukemisen arvoisia.


Tässä matkan varrella olen huomannut, että omien "huonojen" käyttäytymismallien bongaaminen on työlästä. Ihmisen on pakko luoda rutiineja, jotta elämä olisi edes jonkin verran helppoa. Nuo rutiinit syntyvät lapsuudesta ja mikäli niitä ei matkan varrella oikaista, ne syvenevät aikuisuuteen mennessä jo niin syviksi, että luulet niitä ainoaksi oikeaksi totuudeksi.

Kuitenkin nuo rutiinit saavat sinut tuntemaan olosi tyhjäksi, yksinäiseksi ja ontoksi. Ne kalvavat mieltäsi, tiedät että jotain pitäisi tehdä ja muuttaa mutta et oikein tiedä mitä.

Been there, done that.

Kaikista haasteellisinta itselläni on, että en tiedä mistä lähtisin liikkeelle. Ajatuksia ja ideoita on paljon mutta en oikeasti tiedä, mistä lähden purkamaan sitä kaikkea.

Ja sitten on se toinen kysymys: mistä löydän siihen tarvittavan ajan? Kun on paljon muutakin mitä pitäisi tehdä...

Taitaa olla jälleen hyvä aika ottaa kynä ja paperia esille ja kirjoittaa ylös kaikki ne päässä pyörivät ajatukset ja lähteä sitten työstämään niitä yksi kerrallaan. Kaikkia kun ei voi yhtäaikaa työstää...

Ehkäpä tämäkin postaus kuvastaa omalla tavallaan sitä kaikkea ajatusvirtaa joka päässäni tällä hetkellä on. Toisaalta ajatus on kirkas mutta yritäppäs jäsennellä se paperille =D


Polku johtaa uuteen päivään ja uuteen viikkoon!
Aurinkoista ja lämmintä alkavaa viikkoa kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top