Jatketaanpa siis tänään tästä aiheesta lisää.
Ehkäpä helpoin tapa tunnistaa huonot käyttäytysmallit, on se, että fiilis ei ole hyvä. Kun teet jotain etkä saa siitä "kiksejä", silloin on hyvä hetki miettiä, mitä oikeastaan tekee.
Tässä yksi konkreettinen esimerkki:
Söin eilen ruokaa.
Olo oli tukala, maha oli pullollaan ja täynnä mutta olo ei ollut kylläinen.
Mieli oli maassa kun tajusin, että oli tullut syötyä vääränlaista ruokaa.
Siis ruuan laatu ei ollut parasta mahdollista vaan vaaleaa leipää, spagettia jne.
Huono käyttäytymismalli? Ehdottomasti.
Tietoinen läsnäolo. Olla itselle läsnä joka hetki ja huomata mitä tekee. Ja tässä kohtaa se haaste sitten alkaakin. Kun ne tekemiset ovat niin rutinoituneet.
Tässä auttaa se, että pilkot päiväsi osiin ja huomioit yhden viikon ajan vain yhtä päivän osa-aluetta. Kiinnitä ensin huomiota aamuihisi. Millaisia ne ovat? Kiireisiä, väsyttäviä, kaoottisia vai sujavasti meneviä? Jos esimerkiksi sinulle tulee joka aamu kiire, kiinnitä huomiota niihin asioihin, joita teet aamuisin. Voisitko tehdä osan asioista jo edellisenä iltana valmiiksi? Tai voisitko herätä 10 minuuttia aikaisemmin? Tässä kohtaa moni sanoo, että hyvä jos ehdin nukkua riittävästi, miten ihmeessä minä voisin herätä 10 minuuttia aikaisemmin?!
Sillä että menet nukkumaan 10 minuuttia myöhemmin. Tuntuuko, että et saa iltaisin unta? Kokeile kuukauden ajan sitä, että laitat television kiinni klo 21. Myös tietokone ja puhelin ovat siitä lähtien kiinni. Lue kirjaa tai kuuntele rauhoittavaa musiikkia. Lue lehtiä. Mene pihalle nauttimaan kupillinen teetä. Uskon, että kuukauden päästä saat paljon paremmin unen päästä kiinni.
Meillä kaikilla on huonoja käyttäytymismalleja. Elämme rutinoituneessa maailmassa. Kaikki yritettään tehdä meille mahdollisimman helpoksi, jotta saisimme enemmän aikaan. Mutta miksi? Miksi meidän pitää saada koko ajan enemmän aikaan vähemmässä ajassa? Eihän siinä ole mitään järkeä! Mitä enemmän teemme lyhyemmässä ajassa, sitä stressaantuneempia me olemme. Sitä enemmän kärsimme unettomuudesta ja yhteisen ajan puutteesta.
Onko huonot käyttäytymismallit mahdollista havaita? Tottakai! Aloita yhdestä asiasta, joka stressaa sinua ja löydä sen ydin. Et voi poistaa ongelmaa, jota et tunnusta etkä ikinä löydä ratkaisua ongelmaan jonka keksit hetken mielijohteessa.
Kärsin kerran puoli vuotta olkapääkivusta. Kävin 6 eri lääkärillä ja söin 7 erilaista tulehduskipulääkekuuria. Yritin selittää lääkäreille, että lääkkeet eivät auta mutta sain vain vastaukseksi: mistäs sinä sen tiedät?
Kun kahdeksannen kerran minulle tarjottiin tulehduskipulääkekuuria, korotin ääneni lääkärille: "Onko tämä nyt oikeasti normaalia, että minä syön lääkkeitä mutta olkapää ei parane?! Laita minulle lähete ultraan tai röntgeniin mutta yhtään uutta lääkekuuria en syö ennenkuin todellinen syy kivulle on löydetty!"
Sain lähetteen ultralääkärille, joka tutki olkapääni. Ja sain diagnoosin. Ja yhden kortisonipiikin. Ja kipu oli poissa. Lopputulos? Onnellinen kivuton olkapää, 8 viikon pääkipuhelvetti kun sain särkylääkkeistä vieroitusoireita.
Tämä pieni tarina opettakoon sen, että jokainen ongelma on tunnistettava ja ymmärrettävä ennenkuin sen voi ratkaista. Jos vain arvailet vastauksia, et koskaan pääse ongelmistasi eroon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!