"Välitätkö, välittääkö, välitän"

Vanessa Laitinen on kirjoittanut alla olevan aineen. Teksti on hyvin voimakkaasti tunteita herättävä ja olen äärimmäinen iloinen, onnellinen ja yllättynyt että nuoretkin miettivät samoja asioita kuin me aikuiset.

Saman tekstin olen jakanut blogini Facebook sivuilla, jakakaa tekstiä! Muutos parempaan lähtee meistä itsestä. Mutta yhdessä, voimme muuttaa maailmaa.

"Välinpitämättömyys on maailmanlaajuinen ongelma, mutta täällä kotisuomessa sitä on huomattavissa liian paljon. Sitä esiintyy niin luontoa kuin muita ihmisiäkin kohtaan. Kaikki lähtee kuitenkin yksilöstä, vaikka ongelma onkin yhteiskunnallisesti merkittävä. Se olet sinä itse, joka päätät ovatko omat edut tärkeämpiä vai voitko tehdä hyvää myös muille, ja olla hetken ajattelematta itseäsi.
Yhteiskunnassamme on monia epäkohtia, ja niitä koitetaan poistaa tai lieventää koko ajan. Koulukiusaaminen on asia, jota ei pidä hyväksyä missään vaiheessa, mutta sitä silti on tässäkin maassa. Opettajat eivät välttämättä huomaa sitä, koska sitä ei halua huomata. Pitäisikö kuitenkin haluta, jotta sille voisi tehdä jotain? Opettajien välinpitämättömyys koulukiusaamiseen ei ole kuitenkaan suurin ongelmista, vaan lähinnä meidän perustallaajien välinpitämättömyys muihin kanssamme tallustelijoihin.
Perheissä saattaa olla rakkautta ja ihana ilmapiiri, mutta silti jotain puuttuu. Kiire muuttuu välinpitämättömyydeksi heti kun ei ehditä enää töiden takia viettää perheen kanssa aikaa. Opitaan elämään tilassa, jossa mennään sinne tänne ja elektronisten laitteiden käyttö vie kaiken energian ja tunteet. Elämme aikakaudella, jossa teknologia pyörittää maailmaa ja on yksi suurimmista vaikuttajista. Laitteet eivät kuitenkaan omista tunteita ja siksi meistäkin pian teknologian siivellä tulee koneita. Alamme pyöriä niin kutsutulla "autopilotilla". Perheen väliset suhteet muuttuvat kireimmiksi eikä asioista keskustella muuten kuin ehkä kommentoimalla toisen facebook-päivitykseen. Jo pienet lapset saavat koulun aloittaessaan tutustua tarkemmin nykypäivän teknologiaan iPadien ja muiden älylaitteiden avulla. Opettavaiset pelit on tarkoitettu 3-7 vuotiaille, ja niitä opetellaan heiluvan, hassun, vihreän hahmon kanssa, mielummin kuin vanhempien läsnä-ollessa ja kädestä pitäen näyttäen, millainen se ympyrä taas olikaan.
Muistan lukeneeni artikkelin jokusen aikaa sitten, missä kerrottiin kuinka vanhus oli kaatunut Hesburger-ravintolasta poistuessaan kynnykseen. Henkilökunta ei ollut auttanut, eikä vanhus pyytäessään saanut jääpaloja mustelmiinsa. Taksinkin soittamisesta paikalle veloitettiin yhden euron maksu. Missä on inhimillisyys? Missä on välittäminen? Onko maailma todella mennyt siihen suuntaan, että kenelläkään tai millään ole enää väliä, kunhan itsellä vain on hyvä olla? Mitä tulee vielä tähän samaiseen artikkeliin, oli itse ravintolapäällikkö haastattelussa sanonut tai väittänyt, että jääpalat olivat loppuneet ja taksin soittamisesta veloittaminen on heidän perustapansa. Tiedä sitä sitten, olivatko puheet totta vai kenties vain sanojen helinää.
On olemassa kaikenlaisia säätiöitä, joihin voi lahjoittaa rahaa ja auttaa nälkäänäkeviä ja sairaita ympäri maailmaa. On ihmisiä, jotka lahjoittavat suuriakin summia kun näkevät mainoksia Afrikassa elävistä, köyhistä ihmisistä, mutta sitten on myös niitä, jotka luottavat vain siihen että kyllä joku muu sen hoitaa. Jokaisen pitäisi laittaa peliin oma panoksensa, oli se sitten suuri tai pieni. Kaikilla teoilla on merkitystä nykypäivän maailmassa. Mikäli joku pyytää saada tehdä vastapalvelusta sinulle hyvästä teostasi, voit ehdottaa että hän tekee jotain hyvää kolmannelle osapuolelle. Näin me emme jatka välinpitämättömyyttä, vaan jatkamme hyvien tekojen tekemistä aina muille ihmisille.
Olemme kaikki erilaisia, sen me tiedämme, mutta eroavaisuuksista huolimatta meissä on myös samaa. Välinpitämättömyys ei ole korjaamattomissa oleva asia, vaan me yhteiskunnallisesti voimme sen parantamista edesauttaa teoillamme. Meidän kuuluu välittää toisistamme ja olla läsnä hetkessä. Nykypäivän maailmasta se tuntuu puuttuvan, ja se tosiasia on surullinen. Välitätkö sinä? Minä välitän.
Vanessa Laitinen , 28.4.2014"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top