Miten pysyä onnellisena vaikka on työtön?

Se päivä voi sattua kenen tahansa kohdalle. Eräänä päivänä suljet työpaikkasi oven viimeisen kerran. Voi olla, että tuo päivä on jo koittanut tai ehkäpä tiedät sen olevan tuloillaan.

Olipa tilanne mikä tahansa, voin kertoa, että työttömyys ei ole mikään maailmanloppu.

"Elämä on 10% sitä, mitä sinulle tapahtuu ja 90% sitä, miten reagoit siihen." -Charles Swindoll

Jos käytät 90 % ajastasi siihen, että kauhistelet, murehdit ja stressaat tilannettasi, heität hyvää energiaa ja ennen kaikkea arvokasta aikaasi hukkaan.

Tuon ajan voisit käyttää huomattavasti paremminkin. Mietitäänpä mitä positiivisia asioita työttömyys elämääsi tuo:


#1 Vapaa-aikaa!
Kun käyt töissä, etkö toivokkin (päivästä toiseen), että sinulla olisi enemmän aikaa tehdä sinulle tärkeitä asioita?
 "Saisinpa viettää enemmän aikaa lasteni kanssa."
 "Olisipa minulla aikaa harrastaa."
 "Haluaisin niin kovasti matkustella."
Mikä upea mahdollisuus viettää päivät juuri niinkuin olet aina toivonut. Tiedän, että keksit useita tekosyitä miksi esimerkiksi matkustelu työttömänä ei millään onnistu, mutta älä blokkaa tätä ajatusta vielä. Mietitään käytännön asioita myöhemmin.


#2 Aikatauluttomuus
Ei enää kolmivuorotyötä, ei enää kiireisiä aamuja, ei ruuhkia, ei kilometrin pituisia kassajonoja. Kun lapset lähtevät aamulla kouluun, voit itse lähteä vaikka lenkille tai lukea kirjaa sohvalla. Tai mennä takaisin nukkumaan =D


#3 Mieti mitä haluat elämältäsi
Olet ehkä samanlainen kuin minä ennen. Taivut muiden mielipiteiden alla ja teet niinkuin muut tahtovat. Jonain päivänä kuitenkin ymmärrät, että elämä, jonka olet ympärillesi rakentanut, ei välttämättä olekaan sitä mitä oikeasti haluat. Vaikka haluaisinkin uskoa, että elämänsä voi muuttaa milloin ja minkäikäisenä tahansa, joskus esimerkiksi terveys voi tuoda siihen omat lisähaasteensa.


#4 Aloita uusi harrastus
Luovuus synnyttää uusia ihmisiä. Me tarvitsemme luovuuttaa, jotta voimme kehittyä ihmisinä, yhteiskuntana ja maailmana. Ilman luovuutta ei ole kehitystä. Luovuus ei tarkoita, että jokaisen pitäisi olla taiteilijoita vaan luovuus voi yksinkertaisimmillaan olla uuden siivoustavan oivaltamista. Kukapa ei olisi onnellinen, jos 2,5 tunnin siivoamisen saisikin valmiiksi jo 1,5 tunnissa. Ole luova. Kirjoita, maalaa, lue, opiskele, valokuvaa. Mahdollisuuksia on miljoonia.


#5 Mahdollisuus ajatella, pohtia, ideoida
Sinulla on aivot. Käytä niitä. Ei ole mitään masentavampaa kuin odottaa, että muut ajattelevat puolestasi. Et ole käskyläinen vaan omat päätökset tekevä ihminen. "Think outside the box." Aina on olemassa useampia mahdollisuuksia kuin sinulla tällä hetkellä on mielessäsi. Stressi, ahdistus tai masennus saavat sinut näkemään vain kaksi askelta eteenpäin. Hengitä syvään, rauhoitu ja anna itsellesi aikaa. Meidän tulee laajentaa ajatusmaailmaame  jotta löydämme uusia ideoita.


Suomalainen yhteiskunta pitää kaikkea normaalista poikkeavaa huonona asiana. Siksi ihmiset voivat tällä hetkellä huonosti, koska meidän ei anneta olla sellaisia kuin olemme. Suurimmalta osalta suomalaisista puuttuu suvaitsevaisuus, kyky hyväksyä muut sellaisina kuin he ovat. Kaikki "epänormaali" on kauheaa. Meidät lokeroidaan tiettyihin muotteihin, jotka ovat yleisesti "hyväksyttyjä" ja joissa meidän täytyy olla kehdosta hautaan.

Riko kaavoja. Ole erilainen. Ui vastavirtaan. Ole oma itsesi. Ole ylpeä itsestäsi, saavutuksista ja tulevaisuudestasi. Vaikka olisit työttömänä. Iloitse vapaudesta ja stressittömyydestä. Työ, jos se on oikeasti niin haastavaa, raskasta ja stressaavaa kuin se minulle tänäpäivänä näyttäytyy, ei ole tekemisen arvoista.

Vietä aikaa rakkaittesi kanssa. Yllättävän moni eläkkeellä oleva sanoo, että vasta työelämästä poistumisen jälkeen he ovat oivaltaneet, että ne elämän tärkeimmät asiat löytyvät muualta kuin työpaikalta.

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top