Sairaus nimeltä kiireismi

Tiesitkö, että yksi pieni pala Tobleronea sulaa suussa 2,7 minuuttia? Ja kun pienessä Tobleronessa on 12 palaa, voit käyttää sen syömiseen 32,4 minuuttia. Käyttäisitkö päivästäsi 32,4 minuuttia suklaapatukan syömiseen?

Suomesta tuskin montaa ihmista löytyy, jotka käyttävät. Minä käytin kerran =)

Miten tutulta tämä kuulostaa:
"En jouda, minulla on kiire!"
"Palataan asiaan myöhemmin, minulla on nyt kiire."
"En ehdi tehdä sitä nyt."
"Jätän ruoka-/kahvitunnin väliin tänään."
"Ostan kotimatkalla pizzaa koska en ehdi kauppaan."
"Hei lapset, mennäänkö Heselle tai Mäkkäriin syömään?"

Pysähdy ja hengitä syvään.
Oletko huomannut, että mitä enemmän hoet olevasi kiireinen, sitä enemmän sinulla on tekemistä ja liian vähän aikaa tehdä nuo kaikki tehtävät?

Jos hoet itsellesi joka päivä että olet todella kiireinen, arvaa mitä? Sinusta tuntuu juuri siltä. Työtehtäviä tulvii käsiisi joka hetki, et ehdi keskittyä mihinkään pitkää aikaa ja joka päivä työpinkat vain kasaantuvat ja kasaantuvat koska et ehdi tehdä töitä työpäivän aikana.

Mutta jos hoet itsellesi joka päivä: "Minulla on riittävästi aikaa tehdä kaikki työtehtävät ennen kuin lähden kotiin", viikon kuluttua huomaatkin, että sinulle ei jää tekemättömiä töitä enää ja ehdit pitää sekä lounas- että kahvitauot paikallaan.

Heitän sinulle pienen haasteen:
Kirjoita paperille kaikki ne tekemättömät työt ja asiat, joita et koskaan ehdi tehdä tai jotka pyörivät tällä hetkellä mielessäsi. Kun olet kirjoittanut nuo asiat paperille, kirjoita loppuun lause: "Minulla on runsaasti aikaa tehdä kaikki nämä tehtävät viikon kuluessa." Käy läpi tuo lista joka aamu ja illalla rustaa siitä yli ne tehtävät jotka olet päivän aikana tehnyt. Viikon kuluttua katso, montako tekemätöntä tehtävää sinulla on jäljellä.

HUOM! Jos olet järjestämässä häitäsi ja kirjoitat tuohon listaan kaikki asiat, jotka pitää hoitaa ennen häitä, tämä tehtävä ei ole sinua varten. En voi pistää sinua tekemään vuoden töitä yhdessä viikossa :D

Tunnetko herra Parkinsonin?  C. Northcote Parkinsonin kehitti vuonna 1955 lain, jonka mukaan "työ täyttää sille varatun ajan." Toisin sanoen, jos sinun pitää kirjoittaa 5 sivun mittainen teksti kahdessa viikossa, saat sen tehtyä viimeisenä iltana. Mutta jos annat itsellesi aikaa tehdä se 3 tunnissa, teet sen varmasti. Parkinsonin mukaan "20% tehdystä työstä saa aikaan 80% saaduista tuloksista". Eikö kuulostakin hullulta? Mutta totta se on. 

Jos sinua siis vaivaa ainainen kiire, mieti mitkä asiat ovat välttämättömän pakon sanelemia ja pakko tehdä. Kun kirjoitat nuo tehtävät paperille, määrittele niille aikaraja kuten: "laadin sen raportin 5 minuutissa" ja tee se sitten - alusta loppuun. Tämä ei tarkoita sitä, että sinusta tulisi kone, tällä vain raivataan tällä hetkellä sinua kuormittavat asiat nopeasti alta pois. Kun kuormittavia asioita ei enää ole, huomaat, miten helppo sinun on jälleen olla. Pääset viettämään ansaitut lounas- ja kahvitauot, pääset kotiin oikeana aikana ja voit huoletta jättää työasiasi työpaikallesi.

Kokeile. Jos sinusta tuntuu, että tämä ei ole sinun juttusi, voit aina palata takaisin kiireeseen. Aivot tarvitsevat välillä tuulettumista. Anna niille ajateltavaa, kehittele uusia ideoita ja taltuta kiireismi. Sinulla on oikeus nauttia jokaisesta hetkessä päiväsi aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top