Miten saan unelman onnistumaan?

Edellisessä postauksessani kerroin omia kokemuksiani unelmien epäonnistumiseen. Tällä kertaa käännän nuo asiat positiivisiksi ja autan sitä kautta unelmia toteutumaan:

"Kiireettömyys"
Olen sitä mieltä, että ihmiset täyttävät kalenterinsa turhilla ja aikaavievillä askareilla paetakseen jotain. Se, mitä kukin sitten pakoilee, on jokaisen löydettävä itse. Vaikka rakastankin lapsiani yli kaiken, joskus minulla oli tunne, että en halunnut minkäänlaista yhteyttä lapsiini. Olisin vain halunnut että he ovat kiltisti ja hiljaa ja pysyvät omissa huoneissaan. Mutta eihän se lasten kanssa mene niin.

Vasta kun tyhjensin kalenterini turhista menoista, jätin silloin tällöin kotityöt tekemättä viikoksi ja istuin sohvalla kuunnellen lasten ihanan raivostuttavia jaarituksia, huomasin, että lapset rauhoittuivat. He olivat tyytyväisiä että annoin heille huomiota ja olin läsnä heidän lähellään. Jos sitten erehdyin menemään tietokoneelle tai puhelimellani lukemaan lehtiä (facebookissahan en ikinä käy...), kiukkuaminen, huutaminen ja toisten härkkiminen alkoi uudelleen.

Kiireettömyyttä voi harjoittaa monella eri tapaa. Suositeltavin on kuitenkin se, että kun tulet kotiin, pistät puhelimen äänettömälle, suljet television ja vietät aikaa perheesi kanssa. Televisiosta tulee muutenkin niin paljon lapsille sopimatonta ohjelmaa että pääset paljon helpommalla kun sinun ei tarvitse joka käänteessä selittää erilaisia asioita. Lapset kyllä oppivat kaiken tarvittavan vaikka televisio ei olisikaan koko ajan päällä.

"Rohkeus siirtyä omalta mukavuusalueelta pois"
Kaikki tuttu ja turvallinen on mukanaa. Et raaski heittää vanhoja vaatteita pois koska ne tuntuvat niin hyviltä päällä - olethan tottunut niihin. Sama pätee mihin tahansa elämän osa-alueeseen. Kun totut vanhaan tuttuun, et millään malttaisi lähteä sieltä pois. Et edes unelmiesi tähden.

Mutta jos teet pari kertaa viikossa pieniä asioita, jotka eivät ole mukavuusalueellasi, kasvatat itsellesi rohkeutta hypätä unelmiesi matkaan.

Kokeile vaikka katsominen suoraan silmiin 5 sekunnin ajan. Tai tuntemattoman ihmisen tervehtiminen. Tai miltä kuulostaisi jos sanoisit "Ei" sen sijaan että sanoisit "Kyllä"? Omalta mukavuusalueelta pois lähteminen on sama kuin onnellisuuden kasvattaminen: sinun täytyy tehdä kerta toisensa jälkeen isompia asioita, jotta ne säväyttävät.

"Rahatilanteen parantaminen on vain järjestelykysymys"
Voisin kirjoittaa tästä aiheesta vaikka kirjan. Asia on toisaalta hyvin laaja mutta toisaalta hyvin yksinkertainen. Jokainen voi kääntää oman rahatilanteensa ympäri hetkessä, jos on valmis panostamaan ja sitoutumaan. Haluttomuus muuttaa jotain voi myös olla laiskuutta. Pahimmillaan se johtaa itsensä kadottamiseen ja elämän kaoottisuuteen joka johtaa puolestaan siihen, että heräät eräänä aamuna jäädessäsi eläkkeelle ja ymmärrät, että olet haaskannut päiväsi täysin tarpeettomiin asioihin.

Otan esimerkiksi itseni. Muutama vuosi sitten ihmettelin, kun rahaa tuli ja rahaa meni ja yleensä luottokorttilaskut vain kasvoivat kasvamistaan. Raha ei riittänyt menoihin ja siksi käytin luottokorttia päivittäisten ostosten tekemiseen.

Kunnes sitten eräänä päivänä otin itseäni niskasta kiinni ja aloin seuraamaan mihin rahaani kulutin. Ensin tulostin itselleni 3 mennen kuukauden tiliotteet ja jaottelin ostokset ja hankinnat seuraaviin kategorioihin:

  • ruoka ja juoma
  • koti
  • auto
  • vakuutukset
  • lehdet ja kirjat
  • puhelin, netti, tv (tuolloin vielä maksettiin televisiolupa, nykyäänhän se peritään suoraan verona palkasta)
  • harrastukset (sis. leffat ja musiikki)
  • matkustaminen
  • lainat (eriteltyinä asunto, auto, luottokortit 3 kpl, muut kulutusluotot)
  • veikkaus
  • lahjat
  • kauneudenhoito, kampaaja
  • sekalainen 
Tämän jälkeen listasin kaikki näihin kategorioihin kuuluvat menot euroina kolmen kuukauden ajalta ja jaoin tuloksen 3 (jotta sain keskiarvon kullekin kululle). Sitten olikin katsottava miten paljon rahaa tuli kuukaudessa tilille. Olihan se aika karua kun tuloja oli melkein 3000e mutta menoja 3800e. Ei kai se ollut mikään ihme, jos rahatilanne oli menossa kovaa vauhtia huonoon suuntaan.

Tämän jälkeen alkoikin se vaikein osuus. Oli päätettävä, mistä asioista luovun. Joten lopetin lehti- ja kirjatilaukset, tarkistin vakuutukset, kilpailutin netti- ja puhelinliittymät ja niin edelleen. Venytin kampaamoon menoa yhdellä viikolla eteenpäin, ostin edullisempia ihonhoitotuotteita, tein lahjoja itse ja aloimme lasten kanssa viettämään leffailtaa kerran kuussa. Kauppaan mennessäni lompakossa oli aina tietty rahamäärä varattuna käteisenä, jolloin turhia ostoksia ei tullut.

Ja pikkuhiljaa aloin saamaan talouttani tasapainoon. Osa lainoista on edelleen maksettavana mutta 3,5 vuoden kuluttua olen täysin velaton. Kun saavutan tuon unelman, keitän kahvit ja leivon muffinit, heitän pari volttia ja kuperkeikkaa vaikka vesisateessa.

Lainojen kohdalla tein niin, että listasin lainojen summat ja kuukausierät paperille. Tästä seuraavasta voidaan olla montaakin mieltä mutta itse lähdin maksamaan ylimääräisiä lyhennyksiä siihen lainaan, jota oli kaikista vähiten jäljellä. Toiset suosivat sitä lainaa, jossa on suurin korko ja toiset taas sitä missä on pienin lyhennys. Mutta tuossa tilanteessa kun tavoitteena on maksaa lainat mahdollisimman nopeasti pois rahatilanteen parantamiseksi, minulle ei ollut väliä maksanko 100e ylimääräistä korkoa vuodessa vai en.

Kun olin tällä tavalla maksanut luottokortit nollille, siirsin näistä jääneet lyhennykset osittain seuraavan lainan lyhennykseen. Sitten keksin uuden idean: joka kerta kun saan ylimääräistä rahaa, jaan summan 4 yhtäsuureen osaan. Yksi osa menee säästöön, yksi osa lainojen ylimääräiseen lyhennykseen, yksi osa kulutukseen ja yksi osa hyväntekeväisyyteen. Tällä tavalla sain kerrytettyä puskurirahastoa, jos elämäntilanteeni menisi ylösalaisin.

Vielä yksi vinkki. Kun katsot omaa kotiasi, selaat kaappeja ja varastoa, oletko varmasti sitä mieltä, että sieltä ei löydy mitään myytävää? Sitähän minäkin. Kun myyt pikkuhiljaa tavaroita kirpputorilla tai vaikka tori.fi:ssä, saat ylimääräistä rahaa jonka suosittelen jakamaan 4 osaan ja tekemään kuten yllä kerroin. Tällä tavalla voit hyvällä omalla tunnolla kuluttaa osan rahoista kun tiedät että olet säästänyt ja maksanut ylimääräistä lainoihisi.

Tämä muutos vaatii päättäväisyyttä ja sitoutumista. Sinun ei tarvitse luopua kaikista lehdistä ja telkkarikanavista tai kynsihoidoista loppuelämäksesi. Vain siihen saakka että saat taloutesi tasapainoon. Mieti sen jälkeen ovatko ne oikeasti tarpeellisia elämäsi kannalta.

"Jos ihmiset eivät naura unelmillesi, ne eivät ole riittävän suuria"
Haasta itsesi. Jos sinun ei tarvitsisi huolehtia rahasta tai lapsista, jos saisit toteuttaa suurimman unelmasi, mikä se olisi? Sitten kysy itseltäsi, mikä oikeasti estää sinua toteuttamasta sitä? On kyse sinun omasta elämästäsi, ei kenenkään muun. Haaveile, suunnittele ja toteuta vaikka se tapahtuisikin vasta sitten kun lapset ovat muuttaneet kotoa. Olet ansainnut elää onnellisena ja unelmien toteuttaminen tekee sinut onnelliseksi.

"Kärsivällisyys"
Roomaa ei rakennettu yhdessä yössä. Miksi me emme sitten jaksa odottaa että asiat tapahtuvat oikeaan aikaan? Miksi meidän täytyy saada kaikki tässä nyt ja heti? 

Kun ensimmäisen kerran aloin toteuttaa omia unelmiani, ne toteutuivat kolmen kuukauden kuluttua. Nyt unelmani saattavat toteutua parissa päivässä. Mitä enemmän toivot ja toteutat unelmiasi, sitä nopeammin ne toteutuvat. 

Kärsivällisyyttä voi opetella - tietoisesti. Jälleen kerran, harjoitus tekee mestarin ja mitä useammin harjoitat kärsivällisyyttäsi, sitä paremmaksi tulet siinä. 

"Älä odota pelkkää lopputulosta vaan nauti myös matkasta."

"Johdonmukaisuus"
On normaalia että ihmiset muuttavat mieltään. Siinä ei ole mitään vikaa. Mutta jos muutat mielesi unelmasi suhteen joka päivä, miten ajattelit saavuttaa sen? Jos et tiedä tai et osaa valita unelmien välillä, kirjoita unelmasi paperille. Sen jälkeen sulje silmäsi ja fiilistele. Mikä unelmista saa sinut hymyilemään? Saako joku unelmasi sinut nauramaan? Se unelma, joka aiheuttaa sinussa parhaimman fiiliksen, kannattaa ensin toteuttaa.

"Usko ja luottamus itseen ja omiin unelmiin"
En voi korostaa tätä liikaa. Sinä olet unelmiesi arvoinen ihminen. Toteuta ne. Haaveile niistä. Suunnittele ne valmiiksi jotta sitten kun tilanne on otollinen, pystyt tarttumaan tilaisuuksiin ja saavuttamaan unelmasi. Sinä pystyt ihan mihin vain. Sinä osaat ihan mitä vain. Sinun tarvitsee vain ottaa se ensimmäinen askel.

Voit ajaa Helsingistä Ouluun näkemättä koko tietä. Ajovalot valaiset vain perikymmentä metriä eteenpäin mutta voit silti ajaa tuon matkan. Sinun ei tarvitse nähdä koko matkaa, riittää että luotat siihen, että tie vie sinua eteenpäin.

Sama on omien unelmien toteuttamisessa. Kun otat ensimmäisen askeleen, loput aukenevat eteesi yksitellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top