"Taitava donwshiftaaja menestyy työssään"

Törmäsin sairaslomallani tällaiseen artikkeliin: "Taitava donwshiftaaja menestyy työssään."
Itsessään jo artikkeli antoi aihetta ajatteluun mutta sitäkin mielenkiintoisempana pidin artikkelin lopussa olevia kommentteja.

Olen miettinyt paljon liike-elämää. Ensinnäkin meidät ihmiset opetetaan tekemään ahkerasti töitä. Sen jälkeen yritysjohtajat opetetaan pienentämään kuluja, joka tarkoittaa ihmisten laittamista pihalle. Ammattitaitoiset, ahkerat työntekijät laitetaan kilometritehtaalle.

Yritykseen jäävät työntekijät vedetään entistä tiukemmille, määräaikoja lyhennetään, asiakastapaamisia lisätään, tavoitteita kasvatetaan. Työntekijöiden palkkoja nostetaan 20e mutta johtajat saavat jo ylisuurten palkkioiden lisäksi 7% korotuksen. Perusteena, että hallitusten jäsenet vähentäisivät muita töitä ja keskittyisivät vain yhteen yritykseen ja sen tuloksen kasvattamiseen.

Entäs sitten yritykseen jäävät työntekijät?
Heitä haukutaan, heidän toimintaansa kyseenalaistetaan ja heidät ajetaan entistä ahtaammalle kun työnjohtajien huonojen päätösten syyt pistetään työntekijöiden niskoille.

Media ruokkii työntekijöiden tuskaa lähettämällä mainoksia, jotka saavat ihmiset shoppailemaan, ostamaan tavaroita joita he eivät halua saatikka tarvitse. Tämän johdosta kulutusluotot ja luottokorttivelat kasvavat, ajaen ihmiset vieläkin ahtaammalle. "Täytyy tehdä vielä vähän enemmän ylitöitä, jotta saadaan isompi palkka, jolla maksetaan lainat pois."

Tulevaisuus?
Lapset vieraantuvat vanhemmistaan koska vanhemmat eivät ole koskaan kotona. Lapsilla ei ole kuria eikä rajoja, he pyörivät kaupungilla kaljakassiensa kanssa. Vanhemmat väsähtävät ja uupuvat ja saavat potkut. Talo, auto, vene, kesämökki ja kaikki muu "tärkeä" lähtee alta kun enää ei ole rahaa maksaa lainoja. Paljon särkyneitä suhteita ja perheitä.

Onneksi sen ei tarvitse olla näin. Ongelma on vain siinä, että kun olet syvällä oravanpyörässä, et osaa/huomaa/ymmärrä pysähtyä ja miettiä asiaa objektiivisesti.

Downshiftaus on mielestäni loistava juttu. Jokaisen tulisi tehdä se. Se pakottaa ihmiset miettimään mikä oikeasti on tärkeää ja mitä oikeasti haluaa elämältään. Pahin virhe jonka ihminen voi elämässään tehdä on, että katuu niitä valintoja joita on menneisyydessään tehnyt. Liiallinen työnteko, liiallinen materian kerääminen, täydellisyyden tavoitteleminen ja läheisistä vieraantuminen olisivat ainakin minulle katastrofaalisia.

5 askelta Downshiftaukseen:

  1. tee itsestäsi ja elämästäsi kiireetön - aloita pienistä asioista ja etene pikkuhiljaa suurempiin kokonaisuuksiin
  2. mieti, mikä on työssäsi ja yksityiselämässäsi oikeasti tärkeää
  3. laita nuo asiat tärkeysjärjestykseen
  4. määrittele mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi niin töissä kuin yksityiselämässä
  5. tee noista asioista mahdollisimman monta
Iltalehdessä oli mainio artikkeli 
7 merkkiä: Näistä tiedät että on aika ottaa loparit
Itselläni täyttyi 5 kohtaa joten tiedän että on aika vaihtaa maisemaa.

Mikael Mikkosen artikkelissa "Taitava donwshiftaaja menestyy työssään"  on käsitelty asiaa töissä höllentämiseen. Vaikka artikkelin jälkeen olevat kommentit ovat tavallaan oikeassa, olen kuitenkin sitä mieltä, että oikealla keskustelulla (ja sillä että työpaikalla halutaan asiasta keskustella), höllentäminen on mahdollista. Työntekijät ovat useasti parhaita asiantuntijoita. Kun heille annetaan aikaa ja mahdollisuutta miettiä, miten työtä voisi tehdä uudella tavalla, luovuus pääsee valloilleen. Silloin työntekijät kokevat että heitä arvostetaan, heitä kuunnellaan ja heidän mielipiteellään on merkitystä. Se taas sitouttaa henkilöstön työhönsä. Ja silloin höllentäminen on mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top