Milloin pyyteettömyydestä tuli taakka?

"Avaan oven vanhukselle, joka on menossa Kelaan. Miten törkeää?! En saa häneltä edes kiitosta, ainoastaan mulkaisun! Kyllä vanhukset osaa olla törkeitä ja huonotapaisia!"

Samaa kuulee myös toisinpäin - valitettavasti.

Milloin maailma muuttui niin, että pyyteettömyydestä tuli vaatimus? Milloin aloimme tehdä asioita sen vuoksi, että haluamme jotain vastineeksi? Miksi emme osaa tehdä asioita ilman, että vaadimme vastapalvelusta?

Pelkäämmekö, että ystävällisyyttämme käytetään hyväksi, että emme osaa erottaa oikeaa avun tarvitsijaa ja manipuloijaa?

Pelkäämmekö, että kun me tarvitsemme apua, emme sitä saa? Pelkäämmekö jäävämme yksin?


Olen ilokseni saanut lukea Facebookista tarinoita siitä, miten yksi pieni hymy, vilkutus, hyvän huomenen toivotus, on saanut vastaanottajan iloiselle tuulelle. Tarinoita on kerrottu niin hyvän eleen tekijän kuin vastaanottajan näkökulmasta. Ja jokainen on ollut samaa mieltä, että toisen päivän piristämiseen ei tarvita isoja eleitä eikä suuria sanoja. Jopa pitkään onnellisesti naimisissa olleet sanovat, että ne pienet hetket tekevät avioliitosta onnellisen.

Kysynkin nyt sinulta naimisissa oleva nainen/mies, teetkö asioita ensin puolisollesi vai vaaditko häntä tekemään asioita itsellesi? Milloin viimeksi olet tehnyt jotain ilman, että olet halunnut siitä vastapalvelusta? Milloin olet tehnyt hänelle eväät töihin? Milloin olet hieronut kipeitä hartoita tai tuonut viltin kun häntä on paleltanut? Milloin viimeksi olet koskettanut häntä ilman, että haluat sen vievän yhtään sen pidemmälle? (viittaus Suvi Tirkkosen kirja "Himoitse, leiki ja rakasta")


Entä sinä nuori aikuinen? Milloin tarjosit vanhukselle tai äidille pienen lapsen kanssa istumapaikkaa bussissa? Milloin autoit kaatuneen/liukastuneen henkilön takaisin jaloilleen? Milloin viimeksi ostit kukkia ystävällesi?

Ja sinä, juuri sinä, joka luet tätä kirjoitusta juuri nyt, milloin sinä viimeksi uskalsit olla oma itsesi, iloinen, naurava, hurmaava, hellyyttävä, ystävällinen, pyyteetön, kupliva, yllätyksellinen sinä itse?

Älä pelkää olla juuri sellainen kuin olet, sillä vaikka saattaisit menettää muutaman ihmisen elämästäsi, tilalle tulee aina uusia. Ja tällä kertaa he pysyvät, sillä he haluavat viettää aikaa sinun kanssasi ja nauttia seurastasi juuri sellaisena kuin olet.

Ota tehtäväksesi tehdä yksi pieni pyyteetön teko päivässä. Ja katso mihin suuntaan elämäsi muuttuu. Saatat yllättyä ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top