Millainen arvomaailmasi on?

Ajattelin viedä eilistä pohdintaani vielä hieman pidemmälle.

Meillä jokaisella on oma arvomaailma, jonka mukaan elämme. Arvomaailmamme määrittelee elämämme asioiden tärkeysjärjestyksen. Ne kaikista tärkeimmät asiat, joiden puolesta olisimme valmiita taistelemaan viimeiseen hengenvetoon asti.

Osaatko kertoa millainen sinun arvomaailmasi on?
Entä elätkö arvomaailmasi mukaan?

Kysyn tätä siksi, koska olen huomannut monien ihmisten puhuvan elämänsä tärkeysjärjestyksestä mutta käytännössä he elävät juuri päinvastoin.

Moni vanhempi asettaa lapset ensin ja työn vasta sitten. Tuossa lasten ja työn välissä voi olla oma hyvinvointi, parisuhde, sukulaiset ja harrastukset. Käytännössä tilanne kuitenkin kääntyy niin, että ensin on työ, sitten ystävät, harrastukset, itse, sukulaiset ja viimeisenä vasta lapset.

Toisaalta tämä on ymmärrettävää, sillä työstä saadaan rahaa, jolla maksetaan laskut, asunto-, auto- ja mökkilainat sekä luottokorteilla ostetut lomamatkat.

Haluan kirjoittaa tästä siksi, että vielä kaksi vuotta sitten minunkin arvomaailmani oli käänteinen. Vaikka puhuin koko ajan siitä, että lapset ovat tärkeintä elämässäni, en elänyt elämääni siten. Työ ja ura olivat minulle kaikki kaikessa - valitettavasti.

Vasta kun lähdin miettimään syitä miksi lasten kasvattaminen on haastavaa, miksi lapset kiukkuavat koko ajan ja miksi en vain jaksa arkea enää, oivalsin, että en antanut lapsilleni niin paljon huomiota, kunnioitusta ja arvostusta kuin he ansaitsivat.

Ja vieläkin - silloin tällöin - huomaan kiinnittäväni huomioni vääriin asioihin. Kuten esimerkiksi sunnuntaina bussimatkan aikana Helsingistä kotiin, harmillisesti kuuntelin enemmän poikani juttuja kuin tyttäreni. Huomasin tämän vasta sitten kun tyttäreni käpertyi pienelle kerälle bussin ikkunaa vasten.

Arki on haastavaa, olit sitten uraputkessa tai vanhempi tai molempia. Ja tuohon kiireeseen, stressiin ja haastavaan arkeen vain yksinkertaisesti uppoutuu. Siihen jämähtää niin syvälle, että jonain päivänä vain huomaa kuinka lapset ovatkin muuttamassa kotoa tai on itse jäämässä eläkkeelle. Ja kun tuo päivä koittaa, saattaa katsoa taaksepäin ja miettiä - mihin se elämä oikein kului...

Pysähdy hetkeksi. Ota itsellesi aikaa. Katso ympärillesi. Katso läheisiäsi. Miten teidän arkenne menee? Haluaisitko muuttaa sitä? Muutos lähtee aina itsestä. Ketään ei voi pakottaa muuttumaan. Mutta jos muutat omaa käytöstäsi, tapaasi käsitellä asioita ja suhtautua asioihin, muutkin alkavat kiinnittää huomiota omaan käytökseensä - ja muutta siinä rinnalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top