Rahatilanteeni selvittäminen

Tämä päivä on jälleen ollut täynnä pohdintoja.
Sain Kaarinan kirjasta hienon idean ja aloin tarkistamaan omaa tämänhetkistä rahatilannettani.

Koska osa unelmistani vaatii tietyn rahamäärän, halusin selvittää mikä on tämänhetkinen rahatilanteeni, jotta pystyn määrittelemään millaisia toimenpiteitä minun tulisi tehdä, jotta unelmaani vaadittava rahasumma olisi aikanaan säästetty.

Olen aikaisemmassa postauksessa "Miten saan unelman toteutumaan" kirjoittanut oman menetelmäni rahan käyttöön ja säästämiseen. Kaarinan ohjeita lukiessani ajattelin yhdistää nämä kaksi tekniikkaa.

Ennen kirjoitin budjettiini rahasummat, jotka menivät ruokaostoksiin, vaatekauppoihin, ravintoloihin ja kahviloihin. Tällä kertaa purin ruokaostokset vieläkin pienempiin osiin ja katsoin, mitä minä ruokakaupasta oikeastaan ostan.

Itselläni oli selkeä mielikuva siitä, että ostan hirmumäärät kasviksia, hedelmiä ja leipää kotiin. Tulos olikin sitten jotain aivan muuta...

Kuukausittain käytän keskimäärin rahaa ruokakauppoihin seuraavasti:
- maitotuotteet (juustot, maidot, jugurtit) 67e/kk
- hedelmät ja vihannekset 40e/kk
- leipä 14e/kk
- murot, karkit, pullat, keksit, limut ja mehut 95e/kk (yökkö)
- liha, kala, kana 28e/kk
- eines 29e/kk
- kananmunat 27e/kk
- hygienia, puhdistus, siivous 24e/kk
- lehdet 27e/kk
- sekalaiset ostokset 45e/kk
Yhteensä 396e/kk

Tässä on ehdottomasti parantamisen varaa =)
Tämän listauksen perusteella päätin, että lehtiä on oikeastaan turha ostaa. Samoin tuohon sokerin ostoon on tultava loppu. Lopullisesti. Myöskin maitotuotteista juustojen hintoja voisi hieman tarkemmin seurailla ja pienentää sillä tavalla ostosten loppusummaa. Pienillä muutoksilla saan siis säästettyä tästä helposti 96e/kk.

Jotta saisit käsityksen omasta rahankäytöstäsi, se tarkoittaa kuittien talteen keräämistä. Joka ikisen kuitin. Joka ainoa kerta.

Kuukaudet ovat erilaisia, yhtenä kuukautena käytän enemmän rahaa pesuaineisiin kuin toisena ja niin edelleen. Mutta tämän voi hyvin tasata pistämällä rahaa sivuun kuukausittain.

Laskin keskimääräisen kulutuksen jokaisen ryhmän kohdalla. Kiinteät kuluni vievät kuukaudessa tuloistani 71%, 4% tuloistani menee säästöön ja loppu 25% menee kortilla maksamiseen.

Tuon 25% jaoin seuraavasti (tämä on ennakoivaa säästämistä, toisin sanoen, pistän nämä summat joka kuukausi syrjään ja käytän tarpeen mukaan):
Vaatteet ja kengät 40e/kk = 480e/vuosi
Apteekki 40e/kk = 480e/vuosi
Kampaaja 30e/kk = 360e/vuosi
Diesel 50e/kk = 600e/vuosi
Ruoka 320e/kk = 3.840e/vuosi
Hygienia ja pesuaineet 20e/kk =240e/vuosi
Synttärit ja lahjat 10e/kk = 120e/ vuosi
Lomat ja matkat 70e/kk = 840e/vuosi
Luokkaretki avustus 10e/kk = 120e/vuosi
Sekalainen 30e/kk = 360e/vuosi
Lasten viikkoraha 40e/kk (5e/vko x 2 lasta) = 480e/vuosi

Jos pystyn (ja pystynhän minä) pienentämään ruokaostoksiani 96e kuukaudessa, se tekee puhdasta säästöä jo huimat 1.152e/vuodessa!!

Tein yksinkertaisia kirjekuoria, johon laitoin päälle mihin raha käytetään ja miten paljon sitä kirjekuoressa on. Tämän jälkeen siirryn kortista pelkkään käteisen rahan käyttöön.

Olen nimittäin huomannut, että rahalla maksettaessa ja varsinkin kun sinulla on vain tietty summa rahaa käytettävissäsi, heräteostokset jäävät tekemättä. Tiedät koko ajan miten paljon voit rahaa käyttää, joten samalla kun teet ostoksia, vertailet hintoja. Ja kuten sanottua, jokainen kuukausi on erilainen, jolloin ylimääräiset rahat menevät omaan kirjekuoreensa ja jos (huom. jos) budjettini pettää ja tulee ylimääräisiä menoja, voin ottaa ylimäärisistä rahoista tarvittavan summan käyttöön.




Tämä lisäksi olen avannut itselleni useamman tilin, johon siirrän rahaa kuukausittain niitä laskuja varten, jotka erääntyvät kerran, kaksi tai neljä kertaa vuodessa. Tällä tavalla yksikään iso lasku ei aiheuta paniikkia milloinkaan.

Näitä tilejä ovat vakuutusmaksut (kaikki vahinkovakuutukset), autoon liittyvät maksut (vero, katsastus, huolto), e-laskut (siis kaikki laskut), hyväntekeväisyys ja säästötili.

Ja joka kerta kun saan ylimääräistä rahaa käyttööni (lomarahat, vakuutuskorvaukset, vesilaskun tasaukset jne), jaan ne totuttuu tapaan 4 osaan: 1/4 säästöön, 1/4 hyväntekeväisyyteen, 1/4 kulutukseen ja 1/4 ylimääräiseen lainanlyhennykseen.

Tämä voi tuntua monimutkaiselta ja hankalalta mutta pienellä harjoittelulla tämä alkaa tuottamaan tulosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Follow @ Instagram

Back to Top